• Novinky

            • English Star

            • Dňa 25. apríla 2024 sa 44 žiakov zapojilo do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku „English Star“. Tento školský rok žiačka IV.B triedy – Barbara Bodaová prvýkrát zastúpila žiakov prvého stupňa. Pani učiteľky Mgr. Renáta Balogh Tárczy a Mgr. Zuzana Kotorová dohľadali nad regulárnosťou súťaže. Všetci súťažiaci boli úspešnými riešiteľmi a získali diplomy so zlatou medailou a malú pozornosť od organizátora súťaže. Žiaci sa už tešia na ďalšiu výzvu o rok. 

              Text a foto: Mgr. Zuzana Kotorová

            • EXKURZIA Opálová baňa Dubník pri Prešove

            • 29.mája sme sa so žiakmi 7. až 9. ročníka zúčastnili exkurzie do Slovenských opálových baní pri Dubníku.

              Pred vstupom do štôlne Jozef nás vyzbrojili helmami a informáciou – pozor na hlavy!

              V chodbách bolo vlhko a chladno, asi 6 °C. Z puklín v andezite kvapkala voda a z  nej vylúčené minerály tvorili brčká. Zaujalo nás pôvodné banské náradie, žily opálu v hornine. Rozmýšľali sme, ako je zabezpečený  vystavený drahý opál – až kým nezaznel alarm. Našu fantáziu rozhýbala dlhá chodba, ktorou sme museli prejsť  bez svetla, držiac sa lana pri stene (niektorí si mysleli, že netreba 😊).

              Dozvedeli sme sa nasledovné informácie:

              Opál je beztvarý minerál – polodrahokam- jeho chemický vzorec je   SiO2·nH2O

              Drahý opál je mliečnobiely alebo čierny a hrá dúhovými farbami - červenou, modrou a žltou. Vyvára sa pri nízkych teplotách z vody bohatej na oxid kremičitý, a to najmä v okolí horúcich  prameňov.

              Slovenský opál je certifikované zemepisné označenie opálu, ktorý pochádza z ložísk v Slanských vrchoch na Východnom Slovensku. Slovenský opál je jediný „drahý“ opál, ktorý sa vyskytuje na území Európy a Ázie.

              Dozvedeli sme sa aj o histórii ťažby opálu, o najväčšom opále Harlekýn, ktorý bol nájdený v rieke a dnes je vystavený v Prírodovednom múzeu vo Viedni. Zaujalo nás aj to, ako málo potrebujú k životu zelené riasy, ktoré si veselo žijú pod lampami  v banskej štôlni. Ani sme si nevšimli, že sme prešli pod zemou1,28 km.

              Sme rady, že sa našim žiakom exkurzia páčila a že sme mohli spolu prežiť skvelý deň.

              Text: RNDr. Iveta Slovinská

              Foto: PaedDr. Ildikó Pribulová Daková

            • BOTANIKIÁDA

            • Už tradične sa naša škola 22.5.2024 zúčastnila projektu BOTANIKIÁDA, organizovaného Botanickou záhradou UPJŠ v Košiciach. Projekt je určený pre žiakov 5.ročníka základných škôl a ich pedagógov. Prebieha v 2 kolách, pričom 1. kolo je formou online testu. Druhé kolo prebiehalo v areáli Botanickej záhrady Podtitulom BOTANIKIÁDY 2024 bolo „ Viem, čo jem“

              Našu školu reprezentovali Petra Poláková a Sofia Tóthová, žiačky 5.A triedy.

              Aktivity sú každý rok pripravené aj pre pedagógov. Tento rok sme sa viac dozvedeli o káve, herbári , nádchovníku a egyptskej cibuli.

              Ďakujeme!

              Text a foto: RNDr. Iveta Slovinská

            • Anglické predstavenie

            • Dňa 5. 6. 2024 ako každoročne sme sa zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku. Žiaci 1 - 4. ročníka si pozreli predstavenie Dick Whittington and His cat a žiaci 5. - 9. ročníka predstavenie United Neighbours of London. Obe divadelné inscenácie sú koncipované ako učebná pomôcka pre zdokonaľovanie výuky anglického jazyka. 

              Text a foto: Mgr. Zuzana Kotorová

            • Rozprávkový koncert

            • Základná umelecká škola v Kráľovskom Chlmci pripravila pre žiakov prvého stupňa Rozprávkový koncert. Jednotlivými číslami - tancom, spevom, hudbou nás zaniesli do sveta rozprávok. Veľká vďaka patrí všetkým účinkujúcim, ktorým srdečne ďakujeme za krásny zážitok. 

              Text a foto: Mgr. Denisa Szemánová

            • Medzinárodný deň detí

            • MDD je presne o tom – o radosti, o prekvapení, o momentoch, kedy deti vedia, že je na čo sa tešiť. A tak to má byť. Prajeme všetkým deťom usmiatu tvár a šťastnú rodinu nielen počas tohto dňa, ale vždy. 

              Text: Mgr. Denisa Szemánová

              Foto: triedne učiteľky 

            • Modrý gombík

            • Naši žiaci 17. mája 2024 opäť pomáhali zbierať finančné prostriedky na podporu detí v núdzi. Modrý gombík je symbolom pomoci a podpory pre deti, ktoré potrebujú našu pomoc najviac. Členovia zdravotníckeho krúžku Zachariáš Attila Illéš, Vivien Šaffová, Miriam Bagosová a Michaela Hronská oslovovali spolužiakov, učiteľov a občanov mesta Kráľovského Chlmca, aby prispeli na dobrú vec. Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhali a prispeli menšou sumou. Spoločne dokážeme veľké veci a veríme, že aj vďaka nám budú mať deti v núdzi lepšiu budúcnosť. Táto zbierka nám opäť pripomenula, aká je dôležitá vzájomná pomoc a podpora.

              Text a foto: Mgr. I. Tóthová

            • Divadelné predstavenie

            • Spišskonovoveské Divadlo na Predmestí nás poctilo s bláznivou komédiou o mužoch, ženách, pálenke a jednej jalovici Maline. Nezabudnuteľnú slovenskú klasiku Rysavá jalovica na motívy poviedky Martina Kukučína si naši žiaci druhého stupňa mohli pozrieť 23. mája 2024 o 10:30 hod. v kultúrnom dome. Predstavenie sa im veľmi páčilo, úžasných hercov obdarili búrlivým potleskom.

              Text: Mgr. Beáta Molnárová 

            • Miľníky 2. svetovej vojny

            • V stredu 22. mája 2024 sa uskutočnilo okresné kolo vedomostného dejepisného kvízu „Míľniky 2. svetovej vojny“. Kvíz organizovala Oblastná organizácia slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trebišove. Deviataci si v základom (školskom) kole preverili znalosti z preberanej tematiky 2. svetovej vojny, ako aj obsahového štandardu problematiky rokov 1938 – 1945 vrátane SNP. Do okresného kola postúpilo družstvo s troma žiakmi 9. roč. – Kitti Csordásová, Vanesa Lukácsová a Peter Noszály. Celkovo sa zúčastnilo 8 družstiev. Vedomostný kvíz sa uskutočnil na ZŠ v Michaľanoch. Súťažiaci súťažili v troch tematických okruhoch: 2. svetová vojna v Európe a vo svete, Slovensko počas 2. svetovej vojny, SNP a treťou témou bola 2. svetová vojna v regióne. Naše družstvo obsadilo 4. miesto. Žiakov pripravovala pani učiteľka Dajková. Pre všetky zúčastnené družstvá bude 30. mája 2024 zorganizovaná exkurzia po pamätných miestach bojov II. svetovej vojny na východnom Slovensku.

              Text a foto: PhDr. Tímea Dajková

            • Deň matiek

            • Tento sviatok mamičiek a babičiek sme v našej škole oslávili 17. mája 2024. Žiaľ, pre zlé počasie sme nemohli mať vystúpenie vonku. Vďaka p. Želinskému, ktorý nám zapožičal pódium, sme naše milé vystúpenie mohli začať. Ku každému sviatku neodmysliteľne patrí kytica. Aj Vaše deti – naši žiaci pre Vás pripravili kyticu tanca, spevu a básničiek. Nech je vyjadrením za Vašu lásku, starostlivosť a obetavosť. Všetkým mamičkám i starým mamám sa naskytol dostatočný dôkaz lásky ich ratolestí, dotkol sa ich srdca. Veď srdce matky je veľké, nekonečne milujúce i odpúšťajúce. V mene celého kolektívu školy Vám prajeme, aby ste zo svojich detí mali vždy radosť. Ak sa vo Vašich očiach niekedy kvôli nim objavia slzy,  nech sú to len slzy šťastia. 

              Text: Mgr. Dana Hudáková

              Foto: Kristián Bók, Nikoleta Illéšová, Mgr. Silvia Kiššová

            • Dejepisná súťaž - Dejepis v kocke

            • V stredu 15. mája 2023 sa uskutočnilo popoludnie, v ktorom si žiaci mohli pocestovať v čase - do minulosti. Zábavnými aktivitami objavovali históriu písma, Staroveký Rím, silu Habsburskej monarchie, ale aj obdobia svetových vojen. Vytvorilo sa 11 družstiev, každú triedu zastupovali 2-3 žiaci. Družstvá si vybrali veľmi zaujímavé názvy, ako napr.: Mamuty, Faraón, Egypťania, Štúrovci, Principát, Šľachtici a pod. Pani učiteľka Dajková im pripravila výstavu historických prameňov (hmotných, písomných a obrazových), zaujímavé úlohy a otázky, doplňovačky, prešmyčky, krížovky. Najviac sa žiakom páčila hra Hádaj, kto som. Celé popoludnie sa nieslo vo veľmi zábavnej a súťaživej atmosfére "Historia magistra vitae". 

              Celkové hodnotenie:

              1. miesto: 5.B, 6.A, 7. A

              2. miesto: 7.B, 8. A

              3. miesto: 6.B, 7.C, 8.B

              4. miesto: 9.A, 9.B 

               

              Text a foto: PhDr. Tímea Dajková

            • Oznámenie

            • Vážení rodičia,

              z technických príčin dnes školská jedáleň nie je v prevádzke. Pre žiakov 1. - 4. ročníka sa zabezpečí suchá strava. 

              Za pochopenie ďakujem. 

              PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ školy 

            • Deň environmentálnych aktivít

            • Prostredníctvom hravých environmentálnych aktivít sme pripomenuli dôležitosť ochrany životného prostredia. Životné prostredie, jej ochrana a starostlivosť je pre nás vždy prioritnou témou. Svoje vedomosti dokázali žiaci využiť pri týchto činnostiach:

              -          usporiadanie farebných vôd

              -          poznávanie modrých kvetov

              -          sadenie kvetov do ulít

              -          tvorba vodnej kvapky z krepového papiera,

              -          hľadanie niečoho modrého, dokonale rovného  zo zeme, spod zeme, z vody

              -          funkcia machu v prírode

              -          význam separácie odpadu

              -          následky nezodpovedného narábania s odpadom

              -          význam podzemných akviferov (podzemných zvodnencov), ktorých rozloha presahuje hranice štátov

              -          znečisťovanie podzemných vôd odpadovou vodou a poľnohospodárskou výrobou

              Na stanovištiach aktivity prezentovali vybraní žiaci zo 7.,8. a 9.ročníka.

              Zážitkové vzdelávanie cez environmentálne aktivity buduje u žiakov pozitívny vzťah k životnému prostrediu. Ďakujeme za ich aktívny prístup!

              Text: PaedDr. Ildikó Pribulová Daková, RNDr. Iveta Slovinská

              Foto: Kristián Bók

            • Okresné kolo súťaže Mladý záchranár

            • Okresné kolo súťaže Mladý záchranár sa konalo v Trebišove. Pripravovali sa na to žiaci Miriam Bagosová z 5.B, Vivien Šaffová z 5. B a Zachariáš Attila Illéš z 5. A . Na súťaž ich pripravovala pani učiteľka I. Tóthová. V prvej časti žiaci predvádzali obväzovú techniku a za tým nasledovala ústna skúška. V rámci ústnej skúšky dostali otázky zo zdravovedy a dopravnej výchovy. Na cvičnom modeli mali predvádzať aj resuscitáciu raneného. Žiakom sa súťaž veľmi páčila a sú radi, že získané vedomosti budú môcť využiť aj v reálnom živote. 

              Text a foto: Mgr. Ildikó Tóthová

            • Výtvarná súťaž

            • Slovenský zväz záhradkárov v Trebišove tento školský rok organizoval výtvarnú súťaž na tému:„ Prekrásna záhrada“ . Do 31. marca 2024 mohli žiaci základných škôl poslať svoje výtvarné práce na danú tému. Aj naši žiaci sa zapojili do tejto súťaže. Líza Fedorová z 5.B triedy a Kristína Bertová z 3.B vyhrali prekrásne 1. miesto  a Juraj Sopko zo 4.B triedy sa umiestnil na 2. mieste. Za umiestnenia získali prekrásne darčeky. Na súťaž ich pripravovala pani uč. Mgr. Ildikó Tóthová a pani vychovávateľka Eva Királyová. Súťažiacim srdečne blahoželáme a výhercom prajeme veľa úspechov do ďalšieho kola, ktoré sa bude konať v Bratislave.

              Text: Mgr. Ildikó Tóthová

              Foto: Kristián Bók