• Novinky

            • EXKURZIA Opálová baňa Dubník pri Prešove

            • 29.mája sme sa so žiakmi 7. až 9. ročníka zúčastnili exkurzie do Slovenských opálových baní pri Dubníku.

              Pred vstupom do štôlne Jozef nás vyzbrojili helmami a informáciou – pozor na hlavy!

              V chodbách bolo vlhko a chladno, asi 6 °C. Z puklín v andezite kvapkala voda a z  nej vylúčené minerály tvorili brčká. Zaujalo nás pôvodné banské náradie, žily opálu v hornine. Rozmýšľali sme, ako je zabezpečený  vystavený drahý opál – až kým nezaznel alarm. Našu fantáziu rozhýbala dlhá chodba, ktorou sme museli prejsť  bez svetla, držiac sa lana pri stene (niektorí si mysleli, že netreba 😊).

              Dozvedeli sme sa nasledovné informácie:

              Opál je beztvarý minerál – polodrahokam- jeho chemický vzorec je   SiO2·nH2O

              Drahý opál je mliečnobiely alebo čierny a hrá dúhovými farbami - červenou, modrou a žltou. Vyvára sa pri nízkych teplotách z vody bohatej na oxid kremičitý, a to najmä v okolí horúcich  prameňov.

              Slovenský opál je certifikované zemepisné označenie opálu, ktorý pochádza z ložísk v Slanských vrchoch na Východnom Slovensku. Slovenský opál je jediný „drahý“ opál, ktorý sa vyskytuje na území Európy a Ázie.

              Dozvedeli sme sa aj o histórii ťažby opálu, o najväčšom opále Harlekýn, ktorý bol nájdený v rieke a dnes je vystavený v Prírodovednom múzeu vo Viedni. Zaujalo nás aj to, ako málo potrebujú k životu zelené riasy, ktoré si veselo žijú pod lampami  v banskej štôlni. Ani sme si nevšimli, že sme prešli pod zemou1,28 km.

              Sme rady, že sa našim žiakom exkurzia páčila a že sme mohli spolu prežiť skvelý deň.

              Text: RNDr. Iveta Slovinská

              Foto: PaedDr. Ildikó Pribulová Daková

            • BOTANIKIÁDA

            • Už tradične sa naša škola 22.5.2024 zúčastnila projektu BOTANIKIÁDA, organizovaného Botanickou záhradou UPJŠ v Košiciach. Projekt je určený pre žiakov 5.ročníka základných škôl a ich pedagógov. Prebieha v 2 kolách, pričom 1. kolo je formou online testu. Druhé kolo prebiehalo v areáli Botanickej záhrady Podtitulom BOTANIKIÁDY 2024 bolo „ Viem, čo jem“

              Našu školu reprezentovali Petra Poláková a Sofia Tóthová, žiačky 5.A triedy.

              Aktivity sú každý rok pripravené aj pre pedagógov. Tento rok sme sa viac dozvedeli o káve, herbári , nádchovníku a egyptskej cibuli.

              Ďakujeme!

              Text a foto: RNDr. Iveta Slovinská

            • Anglické predstavenie

            • Dňa 5. 6. 2024 ako každoročne sme sa zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku. Žiaci 1 - 4. ročníka si pozreli predstavenie Dick Whittington and His cat a žiaci 5. - 9. ročníka predstavenie United Neighbours of London. Obe divadelné inscenácie sú koncipované ako učebná pomôcka pre zdokonaľovanie výuky anglického jazyka. 

              Text a foto: Mgr. Zuzana Kotorová

            • Rozprávkový koncert

            • Základná umelecká škola v Kráľovskom Chlmci pripravila pre žiakov prvého stupňa Rozprávkový koncert. Jednotlivými číslami - tancom, spevom, hudbou nás zaniesli do sveta rozprávok. Veľká vďaka patrí všetkým účinkujúcim, ktorým srdečne ďakujeme za krásny zážitok. 

              Text a foto: Mgr. Denisa Szemánová

            • Medzinárodný deň detí

            • MDD je presne o tom – o radosti, o prekvapení, o momentoch, kedy deti vedia, že je na čo sa tešiť. A tak to má byť. Prajeme všetkým deťom usmiatu tvár a šťastnú rodinu nielen počas tohto dňa, ale vždy. 

              Text: Mgr. Denisa Szemánová

              Foto: triedne učiteľky