• Novinky

            • EXKURZIA – OKRESNÝ SÚD TREBIŠOV

            • Dňa 2.júna 2022 sa žiaci ôsmeho ročníka v sprievode p. uč. Dajkovej a p. uč. Greznárovej zúčastnili 3 verejných pojednávaní na Okresnom súde v Trebišove v rámci vyučovania predmetu Občianska náuka.

              Po našom príchode sa nás ujal zamestnanec okresného súdu, ktorý nás milo privítal a usmernil do pojednávacej miestnosti. Pri vstupe do priestorov súdu žiaci museli absolvovať prehliadku, či nevlastnia nedovolené  predmety. Ešte pred začiatkom súdneho pojednávania si žiaci vypočuli prednášku na tému Kriminalita mladistvých a trestná zodpovednosť, v rámci ktorej predseda súdu JUDr. Ladislav Bujňák vysvetlil žiakom základné otázky trestnej zodpovednosti mladistvých, skutkové podstaty trestných činov týkajúce sa mladistvých, trestno-právne hľadisko kyberšikany, zdieľanie informácií na sociálnych sietiach a jeho dôsledky a pod.

              Potom nasledovali súdne pojednávania. Na všetkých troch sa pojednávalo vo veciach trestného práva, čo bolo pre žiakov veľmi podnetné a poučné. Mali príležitosť sledovať súdne pojednávanie v dvoch prípadoch v trestnej veci prečinu a v jednom prípade v trestnej veci zločinu, ktoré viedol sudca okresného súdu v Trebišove JUDr. Martin Kurečko. Žiaci mali zároveň mali možnosť oboznámiť sa s prácou sudcu, obhajcu a prokurátora. Dozvedeli sme sa veľa nových, zaujímavých informácií z trestného práva.

              Po skončení pojednávania si pán sudca našiel čas a bol ochotný zodpovedať otázky žiakov a všetko im podrobne vysvetliť. 

              Táto exkurzia určite splnila svoj cieľ, ktorým bolo priblížiť žiakom špecifiká súdneho procesu a vidieť jeho priebeh v praxi.

              Dúfame, že táto zážitková forma výučby sa osvedčí aj  v budúcich školských rokoch, pretože je pre žiakov atraktívna a zároveň má nesporne edukačný prínos.

               

              PhDr. T. Dajková, Mgr. A. Greznárová

            • Deň detí

            • „Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“ (Mignon McLaughlin)

              Medzinárodný deň detí oslavujú ľudia v niekoľkých krajinách sveta už dlhé roky. A my sme si takýto výnimočný deň nemohli nechať ujsť. Deň detí, ktorý sme na našej škole oslavovali 1. júna 2022, sa niesol v športovo-zábavnom duchu. Žiaci prvého stupňa si mohli preveriť svoje zručnosti a športové zdatnosti na vopred pripravených stanovištiach, kde ich čakali rôzne aktivity, ako napr.: pavučina, navigácia, plávajúce fazuľky, skákanie vo vreci, prenášanie vody, prekážková dráha, rovnováha, maľovanie na telo, dopravné ihrisko, maľovanie na asfalt, atď. Žiakov druhého stupňa okrem futbalu, vybíjanej, volejbalu a stolného tenisu čakalo množstvo iných zaujímavých aktivít na stanovištiach podľa ročníkov. Veľkú radosť vyvolalo žrebovanie tomboly, kde sa šťastie usmialo na 14 výhercov. Odmenou pre všetkých boli darčeky z projektu „Ovocie v školách“ a samozrejmosťou boli sladké lekvárové pečené buchty.  Počasie nám prialo, čo prispelo k skvelej nálade. Deti si z nich odniesli množstvo zážitkov. 

            • Mliečko máme radi, budeme všetci zdraví.

            • V rámci medzinárodného dňa mlieka sme si v ŠKD pripomenuli Svetový deň mlieka. Deti sa dozvedeli zaujímavé informácie o výrobe mlieka, mliečnych výrobkov a význame mlieka vo výžive. Ďakujeme sponzorovi RAJO za čokoládové mliečka a cereálie.

            • Medzinárodná štúdia počítačovej a informačnej gramotnosti ICILS 2023

            • V dňoch 24. – 25. 5. 2022 naši žiaci 8. ročníka vyplnili testové moduly pilotného merania ICILS 2023.

              Cieľom  merania je preskúmať v rôznych krajinách, do akej miery majú mladí ľudia v 8. ročníku ZŠ, ŠZŠ alebo 3. ročníka osemročného gymnázia rozvinutú počítačovú a informačnú gramotnosť, ktorá je definovaná ako schopnosť používať informačné a komunikačné technológie (IKT) na skúmanie, vytváranie a komunikáciu s ostatnými doma, v škole, na pracovisku a v spoločnosti.

              Počítačová a informačná gramotnosť (Computer and InformationLiteracy) (CIL) je v štúdii ICILS zadefinovaná ako schopnosť používať počítače na skúmanie, vytváranie a komunikáciu za účelom efektívne participovať doma, v škole, na pracovisku a v spoločnosti. CIL spája technickú spôsobilosť a intelektuálne schopnosti na dosiahnutie komunikačného zámeru.

              Matematické myslenie (computationalthinking) (CT) - testové moduly, ktoré obsahujú autentické aspekty počítačového kódovania, spracovávania informácií a využívania počítača pri riešení problémov

            • Exkurzia – Kaštieľ kniežaťa Rákócziho v Borši

            • Dňa 12. mája 2022 sa 29 žiakov 8. ročníka s p.uč. Greznárovou  a p.uč. Dajkovou, vybrali sa návštevu zrekonštruovaného renesančného kaštieľa v Borši, v ktorom  sa narodil František II. Rákóczi. Prvé informácie o komplexe sme získali na mieste nazývanom Múzeumschop. Práve z tohto miesta sa začala naša cesta zážitkov v tomto prekrásnom areáli. Veľmi milý sprievodca nám zaujímavým výkladom postupne predstavoval cestovanie v čase J. Cestovanie v čase bolo obohatené samotnou expozíciou, virtuálnymi reality hrami, historickou únikovou cestou (escape room) a panoramatickým premietaním. Kaštieľ v 17. storočí vyhorel (krátko po narodení Františka II. Rákócziho) a celková renovácia prebehla v rokoch 2018-2021.  V expozícií s názvom Tri narodenia Rákócziho sme sa okrem histórie kaštieľa mohli oboznámiť s fungovaním panstva, s novovekou Európou a samozrejme s rodinou Rákóczi. Život Františka  II. Rákócziho sme  sledovali nielen od narodenia, ale až od očakávania dieťaťa po smrť kniežaťa v Tekirdağ, a v neposlednom rade sme sa preniesli k pamiatkam, ktoré sú dodnes úzko spojené s uctievaním hrdinu.  Žiaci si mohli vybrať zo širokej škály tém podľa svojich predstáv s množstvom  interaktívnych hier. V premietacej sále s kapacitou 15 osôb nás ohúrili  filmy premietané na plátne s 360 stupňovou panorámou. Filmy s dĺžkou 10 minút sú veľkolepé a zároveň informatívne, doprajú nezabudnuteľné chvíle pre všetky vekové kategórie. Vtipný animovaný film predstaví život Františka II. Rákócziho, sediac v neobyčajnom lietajúcom tanieri môžeme spoznávať domorodé druhy drevín Karpatskej kotliny, môžeme lietať ponad známe pamätné miesta Rákócziho. Ozajstnou výnimočnosťou je film predstavujúci maďarské a slovenské tance karičky, v ktorom sediac v strede kruhu môžeme obdivovať tanečníkov karičky. Po zaujímavej expozícii sme sa naobedovali v aréály kaštieľa .

              Domov sme sa vracali s batohom plných zážitkov .

            • Matematická olympiáda a Pytagoriáda

            • Vyučujúci matematiky priebežne pripravujú žiakov na matematickú olympiádu a Pytagoriádu.

               

              Matematická olympiáda - obvodné kolo pre kat. Z6, Z7 Z8 sa uskutočnilo  12. 4. 2022.

              Našu školu reprezentovali:

              Z6 - Gašparová Emma (12. miesto) z VI. B triedy. Žiačku pripravovala p. uč. Čomová.

                     Birkeová Ramona (16. miesto) z VI. A triedy. Žiačku pripravoval p. uč. Páll.

              Z7 - Vojtková Lea (7. miesto) a KondášováBoglárka (11. miesto) z VII. A triedy.

                     Žiačky pripravoval p. uč. Páll.

              Z8 - Raczenberger Marcel (3. miesto) z VII. A triedy. Žiaka pripravovala p. uč. Čomová

              Z9 29. 3. 2022 krajské kolo  Kenés Štefan (44. miesto)  z IX.B triedy. Žiaka pripravoval p. uč. Páll.

               

              Pytagoriáda - obvodné kolo pre kat. P6, P7 P8 sa uskutočnilo  30. 3. 2022.

              Našu školu reprezentovali:

              P3 - Lilien Gerenyi (8. miesto) z III.C triedy a Dávid Bányácsky (11. miesto) z III.C triedy 

              Žiakov pripravovala p. uč. E. Pribulová

              P6 - Gašparová Emma (5. miesto) z VI. A triedy a Ďurková Elizabeth (5. miesto) z VI. B triedy.

              Žiačky pripravoval p. uč. Páll.

              P7 - Vojtková Lea (10. miesto) z VII. A triedy.

              Žiačku pripravoval p. uč. Páll.

              P7 - SesayHeidi ( 3. miesto) z VIII. B triedy. Žiačku pripravovala p. uč. Čomová

            • PISA 2022

            • Naša škola bola zaradená do realizácie merania medzinárodnej štúdie PISA 2022. Meranie je zamerané na vedomostné (kognitívne) a osobné (nekognitívne) zručnosti, ktoré potrebujú dospelí  pre uplatnenie sa v modernej spoločnosti. Merania sa zúčastnili vybraní žiaci 9. ročníka, ktorí 04. 05. 2022 sa otestovali v matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti.

            • Deň otvorených dverí

            • Po dvoch pandemických rokoch sme opäť v našej škole privítali priaznivcov, rodičov, starých rodičov. Stalo sa tak počas Dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutočnil dňa 26. mája 2022. Všetci návštevníci našej školy, ktorí prišli naozaj v hojnom počte, si mohli počas tohto dňa prezrieť jej priestory, pokochať sa zaujímavou výzdobou. Najväčším lákadlom však bol možnosť zúčastniť sa otvorených vyučovacích hodín. Stali sa súčasťou vyučovacieho procesu. Mnohí z nich ocenili náročnú prácu pedagógov. Páčili sa im vyučovacie hodiny, ktoré boli zaujímavé, hravé a počas ktorých sa sami mohli presvedčiť o tom, ako sa ich ratolestiam na vyučovaní darí. S potešením môžeme skonštatovať, že Deň otvorených dverí sa naozaj vydaril.

              Slávnostné otvorenie dopravného ihriska 

              Zároveň v popoludňajších hodinách rodičia i žiaci mali možnosť zúčastniť sa slávnostného otvorenia dopravného ihriska, ktoré sa realizovalo na multifunkčnom ihrisku nachádzajúceho sa v areáli školy. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo za prítomnosti pána primátora mesta Ing. K. Patakyho, pána zástupcu primátora Ing.  J. Zselinského, pána zástupcu SPP Ing. Ľ. Mattu, vedúcej školského úradu Mgr. B. Leczo a za prítomnosti riaditeľov okolitých školských zariadení.

            • Naši futbalisti a futbalistky.

            • V šk. r 2021/22 naša škola štartovala v malom futbale vo viacerých  vekových kategóriách. Získali sme niekoľko povzbudivých výsledkov:

              - obvodové kolo - mladší žiaci: 2.miesto

              - okresné kolo - mladšie dievčatá: 3.miesto,najlepšími hráčkami boli G. Géresiová (skórovala deväťkrát) a brankárka Z. Gažiová

              - okresné kolo – najmladší žiaci a žiačky, Mc Donalds cup: 2.miesto

              - kategória starších žiakov pre Covid 2019 bola zrušená.

              Na tieto súťaže našich žiakov pripravovali Mgr. Cs. Dako a Mgr. L. Király.

              Starší žiaci sa pod vedením Mgr. Š. Marciho zúčastnili medzinárodného futbalového turnaja, ktorý sa realizoval na SOŠ V. Kapušanoch za účasti desiatich družstiev, kde obsadili konečné nepopulárne 4.miesto.

               

              Spracoval Mgr.Csaba Dako

            • ENGLISH STAR

            • ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov, poskytovať učiteľom anglického jazyka materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.

              Súťaž English Star prebieha v 9 kategóriách, čiže je organizovaná pre žiakov 1. – 9. ročníka ZŠ. Súťaž sa konala 5.mája 2022. Z našej školy sa zúčastnili žiaci od 5. – 9.ročník. Testy boli zamerané na jazykové zručnosti ako sú čítanie s porozumením a písanie.

              Interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich kreativitu. Každý súťažiaci dostane diplom. Účastníci, ktorí získajú viac ako 80% bodov, dostanú diplom s vyobrazenou zlatou medailou. Z každej kategórie z celkového počtu prihlásených budú vyžrebovaní piati najúspešnejší riešitelia. Prvé, druhé a tretie miesto bude odmenené vecnými cenami (značková elektronika), ktoré do súťaže venovala firma Datacomp s.r.o. Pre súťažiacich na 4. a 5. mieste sú pripravené ceny od firmy FUSAKLE. Navyše pre všetkých súťažiacich s bodovým ziskom 100% v spolupráci s partnerom FUSAKLE pripravili krásnu odmenu.

              Keďže zo strany žiakov bol veľký záujem, preto by sme sa zapojili do súťaže aj ďalší školský rok.

            • Keď vyrastiem budem...

            • Niekedy sa zamýšľame, čím budeme, keď vyrastieme. Profesií je veľa a každá je potrebná. My sme mali možnosť zoznámiť sa s jednou z nich.

              V piatok 20. mája sme sa ako diváci zúčastnili súťaže v tvorbe rôznych účesov, pod názvom „Kaderník Medzibodrožia“. Zo školy sme odchádzali na MsÚ, kde podujatie prebiehalo, so zmiešanými pocitmi. Skôr to bola radosť z "uliatej" hodiny, než záujem o nejaké česanie. Ale po príchode do veľkej zasadačky mestského úradu sme už ústa nezavreli. Boli sme svedkami tvorby prekrásnych účesov na rôzne príležitosti. Obdivovali sme tvorivosť, trpezlivosť a šikovnosť tvorcov. Okrem obdivu k práci kaderníkov sme si odniesli aj šteklivú vôňu rôznych vlasových prípravkov v nosoch a pocit....možno, keď vyrastiem, budem...

              IV.B a pani učiteľka Marta Čarnakovičová

            • Kútik živej prírody

            • Zážitkové učenie na našej škole sme pretvorili na skvelú myšlienku: priblížiť živú prírodu žiakom. Zriadili sme v oddychovej zóne živý kútik so zvieratkami. Máme akvárium, klietku s andulkami, korytnačky a box so škrečkom. Tieto zvieratká slúžia ako výborná vizuálna pomôcka. Vďaka tejto príležitosti je jednoduchšie viesť hodiny prvouky, prírodovedy a biológie. Starostlivosť o zvieratká rozvíja u žiakov zmysel pre zodpovednosť. Za pomoci pedagógov sa spoločne naučia o zvieratká starať a zistia, že nepredstavujú nebezpečenstvo. Všetky zvieratká sú v našej škole prijaté s láskou a  s láskou sa o nich aj staráme.

              Mgr. Dana Hudáková

            • Stretnutie s ochranármi prírody.

            • Kde spia vtáčiky? Čím sa živia? Ako pripraviť búdku pre operených speváčikov? Ktorá je naša najväčšia lesná šelma? Prečo ju nesmieme kŕmiť? Na tieto otázky sme hľadali odpovede v piatok, 20. mája na Námestí Milénia, za výdatnej pomoci ochranárov prírody. Z pripravených doštičiek sme vyrobili vtáčie búdky a vyskladali sme maxi puzzle s obrázkom medvedice s mláďaťom. Strávili sme príjemné a poučné chvíle s ľuďmi, pre ktorých je ochrana prírody životným poslaním.

              Marta Čarnakovičová

            • Prešibaný kocúr v čižmách

            • Naši najmladší žiaci dňa 19. 5. 2022 si mohli vychutnať divadelné predstavenie s názvom Prešibaný kocúr v čižmách. Slovenská ľudová rozprávka na motívy diela Pavla Dobšinského bola plná veršov, prísloví, porekadiel, ostrovtipu a veselých pesničiek. Divadlo ponúklo stretnutie rozprávkových bytostí pomáhajúcich chudobnému Jurkovi v nádeji, že i oni okúsia čosi z ríše človečenstva. Žiakom sa divadelné predstavenie veľmi páčilo. Za krásny a kultúrny zážitok ďakujeme.

            • Deň otvorených dverí

            • Vážení rodičia a priatelia školy!

               

              Riaditeľstvo školy Vás pozýva na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 26. mája 2022.

               

              Program:

              Na vyučovacích hodinách možnosť návštevy ľubovoľnej triedy podľa rozvrhu hodín

              Otvorené hodiny na I. stupni:

               - 4. vyučovacia hodina v I.A, I.B, I.C, II.A, II.B, II.C  triede o 10:35 hod.

               - 5. vyučovacia hodina v III.A, III.B, III.C, IV.A, IV.B, IV.C triede o 11:30 hod.

               - 3. vyučovacia hodina v IV.B triede o 09:40 hod.

               - 4. vyučovacia hodina v II.B triede o 10:35 hod.

              Otvorené hodiny na II. stupni:

               - 4. – 5. vyučovacia hodina – otvorené hodiny vo všetkých triedach

               

              Triedne aktívy v ročníkoch 5. – 9. sa uskutočnia v čase od 12:30 hod. do 13:10 hod. a od 14:00 hod. do 15:30 hod. v prípade potreby aj s vedením školy.

              Triedne aktívy v ročníkoch 1. – 4. do 15:30 hod.  a po otvorených hodinách v prípade potreby aj s vedením školy.

               

              Zároveň Vás pozývame na slávnostné otvorenie dopravného ihriska o 14:00 hod. na multifunkčnom ihrisku.

               

              Naskytne sa Vám príležitosť oboznámiť sa s priestormi školy, s najmodernejšou vzdelávacou technikou a s vystavenými žiackymi prácami.

               

              Srdečne Vás očakávame a tešíme sa na Vašu účasť. 

               

              PhDr. Robert Berta, MBA - riaditeľ školy