• Novinky

            • Matematická olympiáda

            • Matematická olympiáda - obvodné kolo pre kat. Z5 a Z9 sa uskutočnilo 25. 1. 2023 v Trebišove. Našu školu reprezentovali: Z5 – Laura Bendžurová (3. miesto) a Ema Bertová (9. miesto) z V. A triedy. Žiačky pripravovala p. uč. Čomová.

            • Šaliansky Maťko J. C. Hronského

            • Zemplínska knižnica v Trebišove dňa 26. 1. 2023 organizovala okresné kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Súťažilo sa v troch kategóriách a v každej z nich sme mali zastúpenie. Našu školu reprezentovali: Alexandra Baloghová z II. A triedy, Amin Patric Oueslati z V.B triedy a Bianca Babosová zo VI. A triedy. Konkurencia bola veľmi veľká a naši reprezentanti bojovali veľmi statočne a my im za to srdečne ďakujeme. 

            • 33. ročník Olympiády v anglickom jazyku

            • 19. januára 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku v Trebišove. V okresnom kole, ktoré predchádzalo školské kolo, reprezentovali našu školu  Elizabeth Ďurková zo 7.B triedy a Heidy Sesay z 9.B triedy. 

              Obidve žiačky obsadili úctihodné miesta: Elizabeth Ďurková, ktorú pripravovala pani učiteľka Mgr. Renáta Balogh-Tárczy, obsadila 9. miesto v kategórii A1. Heidy Sesay, ktorú pripravovala Mgr. Ildikó Vojtková, získala 3. miesto v kategórii B1.

              Blahoželáme dievčatám za úspech!

            • Zdobenie medovníčkov v ŠKD

            • K Vianociam patria už tradičné ozdoby, vianočné stromčeky, ale aj sladké maškrty. Medovníčky patria k typickým dobrotám, ktoré zdobia naše stoly počas najkrajších sviatkov v roku. Upiecť a ozdobiť medovníček nie je veru jednoduché. Takéto čarovné medovníčky zdobili deti v našom školskom klube, počas predvianočného času. Napiekli im ich pani vychovávateľky a deti zdobili. Tie menej vydarené sa zjedli a tie krajšie si deti odniesli domov, ako prekvapenie pre rodičov. Našich „malých vianočných kuchárov“ zdobenie medovníčkov zaujalo, pobavilo a veľmi potešilo.

            • Naši štvornohí kamaráti

            • V tomto vianočnom období sme nezabudli na našich opustených kamarátov a opäť sme ich navštívili v útulku vo Veľkých Kapušanoch. Zbierka bola realizovaná z Mikulášskej tomboly a dobrovoľného príspevku zamestnancov školy. Útulok bol vďačný, že môžu psom zabezpečiť granule, konzervy, salámky, veď ich je neúrekom až 200. Všetkým patrí ďakujem.

              Žiacky parlament

               

            • Oznam

            • Riaditeľstvo Základnej školy v  Kráľovskom Chlmci týmto oznamuje, že na základe zvýšenia finančných pásiem určujúcich rozpätie nákladov na jedno jedlo a na základe Dodatku č. 2 k VZN mesta č. 3/2021 zo dňa 15. 12. 2022 s účinnosťou od 1. 1. 2023 sa mení výška stravného nasledovne:

              ZŠ – stravníci od 6 do 11 rokov – 1.stupeň              1,30 €

              ZŠ – stravníci od 11 do 15 rokov – 2. stupeň           1,50 €

              Zamestnanci – dospelí stravníci                                2,00 €

              Výška dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa ostáva vo výške 1,30 €.

              Na základe vyššie uvedených skutočností pre žiakov v HN – stravníkov 2. stupňa ZŠ vzniká doplatok ku stravnému vo výške 0,20 € za obed.

              PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ školy

            • Oznámenie

            • Vážení rodičia,                                                          

              oznamujeme Vám, že dňa 22. decembra 2022 sa žiakom 1. – 9. ročníka udeľuje riaditeľské voľno.

              V stredu 21. decembra 2022 sú školská jedáleň (ŠJ) aj školský klub detí (ŠKD) v prevádzke do

              13:00 hod. Prosíme všetkých rodičov, aby si svoje deti vyzdvihli  najneskoršie do 13:00 hod.

              Vianočné prázdniny na našej škole sa začínajú dňa 23. decembra 2022 (piatok) a trvajú do 6. januára 2023 (piatok).

              Nástup do školy je 9. januára 2023 (pondelok).

              Prajeme Vám pekné Vianoce a šťastný nový rok.                

              PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ škol

            • Vianočná pošta pre seniorov

            • Vianoce sú sviatkami pokoja, radosti a lásky. Každému z nás je na svete oveľa lepšie, ak cíti, že ho má niekto rád, že niekto na neho myslí, že je niekto, kto o ňom vie. Toto sa dá dokázať aj maličkým darčekom. Jeden taký darček sme pripravili aj my. Naši žiaci z ŠKD Tokajko sa už tradične zapojili do programu: Vianočná pošta pre seniorov. Spolu s pani vychovávateľkami ručne vyrobili krásne vianočné pozdravy pre seniorov, ktoré sa poslali do ZPS Rožňava a ZPS Iris - Skačany. Veríme, že im pohľadnice spravia radosť a budú pre nich nečakaným vianočným prekvapením.

            • Vianočná akadémia

            • Znova prichádza ten zázračný čas. Čas tajných želaní, očakávania i splnených túžob. Každý z nás sa už veľmi teší na Vianoce. Predvianočné – adventné obdobie na našej škole bolo veľmi rušné. Bolo treba pripraviť vianočnú aj zimnú výzdobu, pripraviť si a naučiť sa básničky, tance a nezabudlo sa ani na vianočné pozdravy pre najbližších. Najviac sme sa však tešili na Vianočnú akadémiu. Hodiny strávené nacvičovaním, učením sa svojho textu, tanca, či skladby sa konečne ukončili a dňa 16. 12. 2022 žiaci I. stupňa a deviateho ročníka v dopoludňajších hodinách potešili žiakov, učiteľov a všetkých zamestnancov školy krásnym vystúpením, na ktoré sa so svojimi učiteľkami poctivo a trpezlivo pripravovali. V poobedňajších hodinách sa priestory kultúrneho domu zaplnili rodičmi a starými rodičmi, aby spolu s nami prežili krásne adventné popoludnie, ktoré všetkým pripomenulo príchod najkrajších sviatkov. Vianočnú akadémiu otvoril Mikuláš, ktorý bol po celý čas pri kozube, aby si zblízka mohol vychutnávať vystúpenia. Nechýbali básničky, pesničky, tance, príjemná atmosféra a dobrá nálada. Spoločne zaspievaná pieseň s názvom: Krásne a veselé bola záverom nášho programu. Všetci vystupujúci boli obdarení búrlivým potleskom. Pán riaditeľ poďakoval za krásny program, všetkým poprial krásne a pokojné sviatky. Rodičia všetkých účinkujúcich môžu byť naozaj pyšní na svoje ratolesti, z ktorých sa pod vedením ich učiteľov stali výborní recitátori, speváci, hudobníci, herci či tanečníci. 

            • Divadelné predstavenie

            • Spišskonovoveské Divadlo na predmestí prišlo 14. 12. 2022 do Mestského kultúrneho strediska potešiť našich žiakov prvého stupňa divadelným predstavením Danka a Janka podľa literárnej predlohy Márie Ďuríčkovej. V činohernej rozprávke účinkovali profesionálne herečky, ktoré dokázali navodiť dobrú náladu.  Činohra bola plná veselých príhod, pesničiek  a interaktívnych aktivít. Do predstavenia boli zapojení aj žiaci, ktorí spolu s hercami mohli na pódiu zaspievať a zatancovať. Po predstavení sme odchádzali s radosťou a úsmevom na tvári. 

              Žiaci II. stupňa v sprievode svojich učiteľov v ten istý deň taktiež navštívili divadelné predstavenie s názvom: Stará dievka a čert.

              Odrazu sa stlmili svetlá a divadelné predstavenie sa začalo. Bol to krásny príbeh o čertovi, ktorý sa zaľúbil do mladej dievčiny. Vystúpenie dvoch účinkujúcich bolo na vysokej úrovni. Úžasne sa dokázali vcítiť do svojich postáv a spojiť slovo, spev, hudbu a tanec do jedného celku. Všetci sme si predstavenie užívali a mali pocit, že by mohlo trvať dlhšie.

            • DEŇ LUCIE V MÚZEU

            • Dňa 13. decembra, na deň Lucie, Regionálne múzeum v Kráľovskom Chlmci pripravilo tvorivé popoludnie pre záujemcov zdobenia medovníkov. Lektorka žiakov 5. ročníka zaviedla do tajov zdobenia medovníkov. Žiaci si mohli svoje vianočné priania napísať na koláčiky a vziať si ich so sebou ako krásnu spomienku na tento deň. 

            • Exkurzia do Oswiecimu, Krakowa a Wieliczki

            • V dňoch 08. – 10. decembra 2022 sa uskutočnila exkurzia do Oswiecimu, Krakowa a Wieliczki.

              Počas exkurzie sa naši žiaci mohli zoznámiť s históriou koncentračného tábora a zároveň spoznať dve úžasné miesta, ako je kráľovské mesto Krakow a soľná baňa vo Wielicke, ktoré sú zároveň aj zapísané vo svetovom dedičstve UNESCO.  Okrem spoznávania nových miest využili naši žiaci aj voľný čas korčuľovaním, plávaním, či nákupovaním na vianočných trhoch.

              Veľká vďaka za prípravu a starostlivosť patrí p. uč. Dajkovej a p. uč. Vojtkovej.

               

              PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ školy 

            • Oznámenie

            • Vážení rodičia,

              Dňom 08. 12. 2022 sa opäť otvorili vstupy do budovy ZŠ pre žiakov nasledovne:

              1. Vstup pre žiakov I. stupňa (1. – 4. roč.) je sprístupnený cez zamestnanecký vstup v pavilóne B

              2. Vstup pre žiakov II. stupňa (5. – 9. roč.) je sprístupnený pri hlavnom vchode pri vrátnici na pravo ako boli už žiaci zvyknutí.

              Znovuotvorením hlavného vchodu sa zatvárajú prístupové brány z ulice Komenského aj Kazinczyho. Dieťa si po vyučovaní a po skončení ŠKD môžete vyzdvihnúť pri hlavnom vstupe, pri vrátnici. Naďalej platí zákaz vstupu rodičov do budovy školy (mimo dohodnutých konzultačných hodín).

              Žiadame rodičov, ktorí prichádzajú pre deti autom, aby parkovali na ul. Kossutha pri hlavných schodoch.

              Zároveň mi dovoľte poďakovať sa Vám za Vašu trpezlivosť, toleranciu a ústretovosť v týchto sťažených podmienkach pri rannom a poobedňajšom vstupe do budovy školy.

              PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ školy 

            • Navštívil nás Mikuláš

            • Ani sme sa nenazdali a je tu predvianočný čas. Každý rok sa 6. decembra rozžiaria očká radosťou miešajúcou sa s  očakávaním Mikuláša. Žiaci netrpezlivo čakali na jeho príchod pripravení zaspievať, zatancovať a zarecitovať básničku. Mikuláš spolu s čertom a anjelom zavítal na našu školu v utorok 6. decembra v ranných hodinách a strávil u nás príjemné chvíle. Žiaci I. stupňa potešili Mikuláša a jeho pomocníkov krásnym kultúrnym programom obohateným pesničkami, tancom a básničkami. Mikuláš ich odmenil balíčkom sladkostí. Mali sme aj Mikulášsky bazár. Žiaci sa učia, že každá vec si zaslúži druhú šancu, preto na Mikulášsky bazár si doniesli hračky, s ktorými sa nehrajú a rôzne veci, ktoré už nepoužívajú a ponúkli ich ďalej za symbolickú cenu. Mnohí si našli maličký darček pre seba, rodinu či kamarátov. Počas celého dňa mali žiaci možnosť zakúpiť si tombolové lístky a v závere tohto sviatočného dňa sa uskutočnilo losovanie. Žiaci vyhrali rôzne zaujímavé ceny.

              Na druhom stupni sa deň takisto niesol v duchu radostného očakávania. Ráno sa spoločne zdobili triedy, na druhej a tretej hodine žiaci navštívili mikulášsky bazár, na ktorom si nakupovali vianočné darčeky pre svojich najbližších. Vyvrcholením bol príchod Mikuláša a losovanie Mikulášskej tomboly, ktorej hlavnou cenou bola jednotka uplatniteľná na ľubovoľnom vyučovacom predmete. Mikuláš nechal žiakom balíčky sladkostí, za ktoré sa žiaci poďakovali krátkym kultúrnym programom. Za spoluprácu pri realizácii mikulášskeho bazára a tomboly ďakujeme členom Žiackej školskej rady, ktorí pomáhali s predajom, ako aj s nákupom cien a losovaním tomboly. Výťažok z tomboly a vopred dohodnutá čiastka z predaja na mikulášskom bazári poputuje na pomoc ľuďom v núdzi.

              Veríme, že o rok znova nájde Mikuláš cestu k nám a rozžiari naše očká, dotkne sa našich úprimných srdiečok a opäť prinesie tú pravú predvianočnú náladu.

            • Deň plný zážitkov

            • Žiaci 3. a 4. ročníka dňa 2. 12. 2022 mali možnosť navštíviť jednu z najvýznamnejších historických pamiatok Zemplína – renesančný kaštieľ v Borši. Práve v tomto kaštieli uvidel svetlo sveta budúci vodca posledného protihabsburského  povstania František II. Rákoczi. Žiakov v múzeu čakala pútavá prednáška o dejinách kaštieľa. O živote rodu Rákocziovcov nám hravou formou porozprávala netradičná expozícia v interaktívnom štýle. Následne sme sa presunuli do trebišovského kaštieľa, kde sme navštívili výstavu na tému: Vianoce u šľachticov. Prostredníctvom výstavy sme sa dozvedeli o tom, ako oslavovali členovia rodiny grófa Júliusa Andrássyho vianočné sviatky v roku 1864. Výstava bola doplnená o zaujímavosti zo života cisárovnej Alžbety (Sisi), ktorá sa narodila na Štedrý deň a je spätá s rodinou grófa Andrássyho. Po tejto výstave nás čakala unikátna expozícia poľovníctva a ochrany zveri v objekte Jazdiarne trebišovského múzea. Krásne exponáty zvierat a trofejí nás previedli všetkými svetadielmi a ich prírodou. Všetci sme z exkurzie odchádzali nadšení, plní zážitkov a nových poznatkov.

            • „Kniha - kľúč k detskému srdiečku...“

            • Zamestnanci  Regionálnej knižnice v Kráľovskom Chlmci  vyhlásili aj v tomto  roku  súťaž „Kniha – kľúč k detskému srdiečku.“ Súťaž v prednese vlastnej literárnej tvorby  sa konala 29. novembra 2022 v Regionálnej knižnici Kráľovský Chlmec. Žiaci zo všetkých škôl v Kráľovskom Chlmci mali možnosť  predniesť text alebo báseň, ktorú vytvorili sami. Autori mali doručiť svoje práce  do knižnice najneskôr do 25.11. 2022. Text  mal byť  dlhý 5 minút a súťažilo sa vo viacerých kategóriách.

              Súťažné kategórie:

              Kategória  A:  žiaci 1. - 4. ročníka

              Kategória  B: žiaci 5. - 9. ročníka

              Kategória  C: žiaci stredných škôl

              Z našej školy bolo 27 súťažiacich. Sprevádzali ich p. uč. Gérešiová, p. soc. pracovníčka E. Tóthová a pani vychovávateľka I. Szegedyová. Mladí autori prezentovali svoju tvorbu. Prednes poézie a prózy hodnotila  štvorčlenná porota. Naši žiaci sa umiestnili nasledovne:

              A. Vasiľ – 6. B           1. miesto

              F. E. Németh - 5.B    1. miesto

              S. Kenéz -5.B            1. miesto

              D. Varga –  5.B          3. miesto

              E. Haraszti   - 5.B      3. miesto

              Cenu poroty získali títo žiaci:

              V. Baloghová - 9.C

              R. Vojtko  - 9.C

              Súťažiacich  zamestnanci  knižnice odmenili  diplomami a vzácnymi cenami. Ostatní súťažiaci tiež boli odmenení darčekmi.  Všetkým účastníkom súťaže srdečne blahoželáme!