• Novinky

            • Mesiac úcty k starším

            • Prišla jeseň a s ňou mesiac október – „Mesiac úcty k starším“. Prišiel správny čas pristaviť sa, popremýšľať, stretnúť sa, poďakovať  i vzdať úctu. Úctu k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám lepšie žilo, k tým, ktorí sa každý deň vzdávali radostí, ktoré im život ponúkal, aby urobili šťastnými nás, ich deti.

              Pri tejto príležitosti mesto Kráľovský Chlmec zorganizovalo pre obyvateľov mesta nad 70 rokov slávnostné podujatie, ktoré sa konalo 14. 10. 2022 v aule Gymnázia v Kráľovskom Chlmci. Príjemné posedenie bolo spestrené aj kultúrnym programom, ktorého súčasťou bolo aj vystúpenie našich žiakov, ktorí potešili seniorov spevom a ľudovým tancom. Sme radi, že sme mohli prispieť k príjemnej atmosfére tohto slávnostného popoludnia a dúfame, že im na túto slávnostnú chvíľu ostanú pekné spomienky.

              Okrem iného žiaci našej školy pripravili pre starých rodičov aj malý vlastnoručne vyrobený darček v podobe pohľadníc ako prejav vďaky za ich starostlivosť a nekonečnú lásku.

            • eTwinning projekt „V sieti listových priateľstiev“

            • V minulom školskom roku 2021/2022 sa naša škola zapojila do medzinárodného eTwinning projektu „Im Netz der Brieffreundschaften“ (V sieti listových priateľstiev), ktorý organizovala Łomžská sekcia Poľského zväzu učiteľov nemčiny v spolupráci so strediskom odbornej prípravy učiteľov v Łomži (Poľsko). Projekt spočíval vo vytvorení siete kamarátov na dopisovanie medzi školami v poľských regiónoch Podlaskie a Mazovsko a zahraničnými školami. Do tohto projektu sa zapojilo 14 žiakov 8. ročníka a našou partnerskou školou bola Szkoła Podstawowa Nr. 10 im. Jana Pawła II w Ostrołęce (Základná škola Jána Pavla II. č. 10 v Ostrołęke, Poľsko).

              Cieľom projektu bola:

              • integrácia žiakov a učiteľov nemeckého jazyka do Európy
              • výmena skúseností učiteľov nemeckého jazyka s vyučovaním cudzích jazykov
              • ponúknuť mladým ľuďom možnosť precvičovať autentickú komunikáciu
              • rozvíjať kľúčové kompetencie - rozvoj zručností v písaní

              V priebehu roka sme si s partnerskou školou vymenili 5 listov/e-mailov na zadané témy, akými boli: predstavovanie, rodina, škola, voľný čas, plány na prázdniny. Listy boli písané klasicky rukou, odfotené a poslané mailom. Okrem listov žiaci vlastnoručne vyrobili vianočné resp. veľkonočné pohľadnice, ktoré vynikali veľkou kreativitou a nápaditosťou. Vždy sme sa tešili na ďalšie listy a pozdravy od našich poľských partnerov. Žiaci nadviazali nové priateľstvá  a dodnes sú so svojimi listovými priateľmi v kontakte aj na sociálnych sietiach – facebook, instagram. Po skončení projektu žiaci obdržali certifikáty ako potvrdenie o účasti na tomto medzinárodnom projekte. Žiakom ich odovzdal pán riaditeľ PhDr. Róbert Berta.

              Žiaci na tomto projekte pracovali ochotne a veľmi radi a preto sme sa rozhodli, že aj v tomto školskom roku prijmeme výzvu zúčastniť sa ďalšieho projektu, zameraného na nové listové priateľstvá.

               

              Mgr. Alica Greznárová

              učiteľka nemeckého jazyka

            • Účelové cvičenie OŽZ (OCHRANA ŽIVOTA A ZDRAVIA)

            • V dňoch 11. 10. 2022 – 12. 10. 2022 sa na našej škole uskutočnilo účelové cvičenie. Prvý deň prebehla
              teoretická časť v rozsahu 5.vyučovacích hodín. Druhý deň sme v rámci praktickej časti vykonali
              presun na letisko, kde na jednotlivých stanovištiach žiaci preukázali získané teoretické vedomosti,
              ako aj praktické zručnosti v jednotlivých témach.

            • Oznámenie

            • Vážení rodičia!

              Vedenie školy v spolupráci s OZ Rodičia a priatelia ZŠ Vás pozývajú na plenárnu schôdzu a triedny aktív ZRŠ dňa 20. 10. 2022 so začiatkom o 14:30 hod. na prízemí v pavilóne A. Po plenárnej schôdzi sa uskutočnia triedne aktívy v triede Vášho dieťaťa.

              Vaša účasť je žiadaná a tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Zároveň sa  uskutoční  aj výstava zdravej výživy.

              PhDr. Róbert Berta, MBA
              riaditeľ školy

            • Európsky deň jazykov na Strednej odbornej škole techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci

            • Dňa 26.SEPTEMBRA sme spolu s ďalšími základnými školami Medzibodrožia oslávili jazykovú rôznorodosť nášho kontinentu na SOŠ techniky a remesiel na ul. Rákocziho . Súťažili sme na troch stanovištiach : slovenskom, maďarskom, anglickom. V slovenskej skupine sme odhaľovali tajomstvá spisovnej slovenčiny vytváraním dialógov a hrou Activity, v anglickej skupine sme zdolávali jazykové výzvy : skladali palindrómy, rozoznávali európske jazyky aj posunkovú reč... V maďarskej skupine sme sa zoznámili so zhudobnenými básňami, ba sme vytvárali aj vlastné princípom montáže. Ďakujeme SOŠ za pozvanie, strávili sme v nej poučné a zároveň zábavné predpoludnie.

            • Európsky deň jazykov

            • V rámci Európskeho dňa jazykov sme si na našej škole v pondelok 26. septembra na hodinách anglického, nemeckého a ruského jazyka pripomenuli potrebu učenia sa jazykov. Hodiny cudzieho jazyka boli vo všetkých triedach spestrené rôznymi aktivitami – skupinovým a projektovým vyučovaním, online hrami, interaktívnymi cvičeniami, súťažami, kvízom o európskych krajinách, ktorý mal preveriť vedomosti žiakov nielen z oblasti reálií, ale aj z oblasti umenia, hudby, športu a kultúry európskych krajín a zaujímavými aktivitami otestovať jazykové vedomosti a zručnosti, aby si žiaci uvedomili, aký veľký význam má výučba cudzích jazykov a ... že učiť sa dá aj inak, zábavnejšie a s úsmevmi na tvárach.

              Žiaci 1. – 4. ročníka sa tiež zapojili do aktivít v rámci Európskeho dňa jazykov na hodinách anglického jazyka. Tieto aktivity boli zamerané na určovanie a písanie farieb, čísel a pozdravov. Na záver sme vyhotovili nástenku našich prác.

            • Biela pastelka

            • ZŠ v Kráľovskom Chlmci zorganizovala dobročinnú zbierku Biela pastelka pod vedením pani učiteľky Tóthovej. Ide o každoročnú akciu v prospech nevidiacich a slabozrakých. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú, posielame nevidiacim, aby si mohli zabezpečiť pomôcky, ktoré im zjednoduchšia život. 23. septembra 2022 sa žiaci –Vivien Pitoczká, Kitti Szabová, Martin Kondáš a Chiara Soltészová – vybrali najprv do tried, aby mohli žiaci prispieť do zbierky. Žiaci boli štedrí a dostali od nás bielu pastelku. Potom sme sa vybrali do mesta a boli sme milo prekvapení, lebo väčšina oslovených občanov prispela do zbierky. Tento deň sa mi veľmi páčil. Bolo dobré vidieť, že ľudia prispievajú na dobrú vec, lebo chcú pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Vyzbierané peniaze boli zaslané na Úniu nevidiacich a slabozrakých v Bratislave. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            • Deň otvorených dverí v SOŠ techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci

            • Dňa 20. 09. 2022 sme s našimi deviatakmi navštívili SOŠ techniky a remesiel na ulici Rákocziho v Kráľovskom Chlmci z príležitosti Dňa otvorených dverí. Žiaci mohli  nazrieť do každodenného života školy, potešila ich ukážka jej rôznorodého technického vybavenia. Mnoho z nich ešte nepoznalo moderne vybavený priemyselný park školy a pomôcky používané počas vyučovania strojárskych a elektrotechnických predmetov, ako ani novozrekonštruovanú historickú budovu „A“, ktorá je pýchou celého regiónu. Dozvedeli sa veľa informácií ohľadom ponúkaných študijných a učebných odboroch aj o možnostiach, ktoré táto inštitúcia dokáže poskytnúť pre budúce generácie.

            • Interaktívny workshop

            • Žiaci 7.B triedy sa zúčastnili interaktívneho workshopu. V Regionálnej knižnici v Kráľovskom Chlmci nás privítali lektori z Centra vedecko – technických informácií SR.

              Na počítači sa žiaci naučili navrhovať a vyrábať 3D modely. Pomocou 3D tlačiarne vyrobili – srdce, vázu, žraloka, Grootha, taniere, vajíčka ...

              Žiaci si mohli vyskúšať vypaľovanie obrázkov do dreva, microbit gitaru ... Za aktivitu mohli získať kľúčenky.

              Rôzne typy robotov jazdilo po vyznačených dráhach a vyhýbali sa rôznym prekážkam.

              Žiaci dostali rôzne darčeky, ktorým sa veľmi tešili.

              PaedDr. Ildikó Pribulová Daková

            • Oznámenie

            • Vážení rodičia,

              riaditeľstvo školy Vám oznamuje, že aj tento školský rok v rámci celoštátneho mliečneho programu sme sa rozhodli podporiť zvýšenú konzumáciu mlieka u našich žiakov formou mliečneho automatu od spoločnosti Rajo a. s. Automat je naplnený tromi druhmi ochuteného mlieka – kakaové, vanilkové a karamelové v cene 0,54 € (dotácia na 1 kus denne) a 0,60 € za každý ďalší kus. V ponuke je aj biele neochutené mlieko 3,5 % v cene 0,00 € (dotácia na 1 kus denne) a 0,60 € za každý ďalší kus, detská výživa Ovko, cereálie a jablkovo - broskyňový džús. Novinkou v tomto školskom roku je bezlaktózové mlieko 3,5 % v cene 0,00 € (dotácia na 1 kus denne) a 0,60 € za každý ďalší kus.

              Ponuka sa bude obmieňať a automat bude dopĺňaný minimálne 1 x týždenne.

              Žiaci si budú môcť nakupovať pomocou kreditných kariet vystavených na ich meno.

              Kredit si budú môcť predplatiť v hodnote 5,- € alebo 10,- € na sekretariáte školy u pani sekretárky Anity Horváthovej. Prípadnú stratu karty treba okamžite nahlásiť tiež na sekretariáte.

              Každé dieťa má denne nárok na 1 neochutené mlieko zadarmo, stačí ak vlastní kartu, dobíjať si ju kreditom nemusí.

              Prosíme Vás, aby ste podľa svojich možností v záujme zdravia Vašich detí podporili tento mliečny program.

               

              PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ školy

            • Oznámenie

            • Vážení rodičia!

              Z dôvodu prehustenej rannej premávky na Kazinczyho ulici, bude od zajtra t.z. od 7.9.2022 od 7:15 hod. do 7:45 hod. otvorená malá brána na ulici Komenského (vstup pri telocvični).

              S pozdravom

              PhDr. Róbert Berta, MBA - riaditeľ školy 

            • Otvorenie školského roka 2022/2023

            • Organizácia vyučovania od 5.9.2022

               

              5. september 2022

               

              Žiaci 1. ročníka

              Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční na školskom dvore so začiatkom o 8.00 hod., v prítomnosti dieťaťa a jedného rodiča. Následne sa žiaci presunú so svojimi triednymi učiteľmi do kmeňových tried spolu s rodičmi, ktorí pri vstupe predložia Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

              Žiaci 2. – 9. ročníka

              Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční na školskom dvore so začiatkom o 9.00 hod. Ak sa pre nepriazeň počasia nebude môcť uskutočniť v exteriéri, tak sa bude realizovať v kmeňových triedach (prostredníctvom školského rozhlasu).  Žiaci sa budú zhromažďovať pri svojich triednych učiteľoch v čase od 8.30 hod. v areáli školy. Žiaci vchádzajú do budovy školy priebežne – bez zhromažďovania cez ulicu Kazinczyho.

              Školský klub detí ani školská jedáleň dňa 5.9.2022 – nebudú v prevádzke! Záujem o ŠKD nahláste 5.9.2022 triednym učiteľom a vychovávateľkám. 

              Záujem o stravovanie v školskej jedálni hláste vedúcej ŠJ.

               

              6. september 2022

               

              Dĺžka a organizácia vyučovania

              • žiaci 1. – 4. ročníka: 4 vyučovacie hodiny, obed podľa rozvrhu stolovania,
              • žiaci 5. – 9. ročníka: 5 vyučovacích hodín, obed podľa rozvrhu stolovania.

              Činnosť v triede riadi triedny učiteľ, so zameraním na oboznámenie sa so školským poriadkom, BOZP, triednymi pravidlami,  opatreniami proti šíreniu koronavírusu.

               

              Školský klub detí

              • ranný školský klub detí od 6.45 hod. do 7.45 hod.
              • poobedňajší školský klub detí po skončení vyučovania do 17.00 hod.

               

              Príspevok v školskom klube detí

              • v zmysle §114 ods. 7 zákona NR SR č.245/2008 Z. z o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v súlade VZN mesta č. 3/2021 zo dňa 23.6.2021 sa mení príspevok na ŠKD
              • na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou v školskom klube detí v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je určený mesačný príspevok vo výške 5€
              • v poradí na každé ďalšie dieťa v rámci jednej rodiny, zákonný zástupca prispieva na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí mesačne sumou 3€
              • zriaďovateľ môže znížiť príspevok vo výške 1,5€ mesačne, ak zákonný zástupca neplnoletého. žiak o to písomne požiada riaditeľa základnej školy a predloží doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke k hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.  

               

              Od 6. septembra 2022

              • ranný školský klub detí od 6.45 hod. do 7.45 hod.,
              • poobedňajší školský klub detí po skončení vyučovania do 17.00 hod.,
              • školská jedáleň vydáva obedy v čase od 11.20 hod. do 14.00 hod. podľa presne stanoveného rozpisu stravovania.